IDD: Από τη μεριά ενός υποψήφιου πελάτη…
Όλοι μας, ανεξαρτήτως επαγγέλματος, είμαστε καταναλωτές και οι περισσότεροι από εμάς έχουμε κατά καιρούς αποταθεί σε χρηματοοικονομικούς οργανισμούς (π.χ. Ασφαλιστικές Εταιρίες, Πράκτορες/Μεσίτες/Ασφαλιστές, Τράπεζες, Εταιρίες Διαχείρισης Χρηματοοικονομικών Προϊόντων, κλπ) για την διερεύνηση ή/και αγορά χρηματοοικονομικών ή/και ασφαλιστικών προϊόντων. Ειδικότερα, και εφόσον διαθέτουμε κάποιο όχημα μεταφοράς, η διαδικασία αυτή είναι επιβεβλημένη. Άραγε ποια ήταν η εμπειρία μας από αυτή την διαδικασία?
Τυχαία, ήρθα πρόσφατα σε επαφή με ένα δυνητικό πελάτη ασφαλιστικής εταιρίας (την κα. Γ.Κ.), η οποία μου περιέγραφε με ποιο τρόπο και τί είδους πληροφορίες θα ήθελε να λάβει από κάποιο πωλητή ασφαλειών προκειμένου να είναι σε θέση να αποφασίσει, με βάση τα στοιχεία που θα έχει στη διάθεσή της, στην ασφάλιση που την ενδιέφερε, δεδομένου ότι δεν είχε άμεση επαγγελματική επαφή με τον ασφαλιστικό χώρο. Ομολογώ ότι αν και στην αρχή της συζήτησης, δεν μου πέρασε καν από το μυαλό ότι ουσιαστικά θα έρθω αντιμέτωπος με τις απαιτήσεις της Οδηγίας για την IDD, ωστόσο κατά τη διάρκεια της συζήτησης δεν άργησα να συνειδητοποιήσω ότι βλέπω μπροστά μου την πρακτική εφαρμογή της. Η σκέψη της κας. Γ.Κ. ήταν τόσο δομημένη αλλά συνάμα και τόσο απλή που δεν σου άφηνε πολλά περιθώρια να υποθέσεις ότι αυτά που ζητούσε ήταν υπερβολικά …….
Η συζήτηση είχε ως εξής:
#1. Ποιόν έχω απέναντί μου
Γ.Κ. Θα ήθελα να γνωρίζω επακριβώς τα στοιχεία αυτού που μου πουλάει το ασφαλιστικό προϊόν……
#2. Να είναι αμερόληπτος
Γ.Κ. Θα ήθελα με κάποιο τρόπο να διασφαλίσω ότι ο πωλητής δρα αμερόληπτα!
#3. Καταλαβαίνει τις ανάγκες μου
Γ.Κ. Αυτό που με προβληματίζει περισσότερο, και έχοντας διασφαλίσει αυτά που είπα παραπάνω, είναι το κατά πόσο ο πωλητής θα καταλάβει επακριβώς τις ασφαλιστικές μου ανάγκες.
Β.Α. Μπορείτε να μου πείτε πως το έχετε φανταστεί…?
Γ.Κ. Θα ήθελα αρχικά να του εκθέσω εγώ τις ανάγκες μου. Σε αντίστοιχες επαφές που είχα παλαιότερα, συνήθως αυτό που συνέβαινε ήταν ότι μου παρουσιάζονταν τα προϊόντα που είχε ο πωλητής στη διάθεσή του και στα οποία εγώ έπρεπε να προσαρμόσω τις ανάγκες μου….!
Β.Α. Ωραία. Ας υποθέσουμε ότι του εκθέτετε τις ανάγκες σας. Τι θα του λέγατε μετά?
Γ.Κ. Μετά θα ήθελα να με ενημερώσει για το κατά πόσο υπάρχουν ασφαλιστικά προϊόντα που καλύπτουν τις ανάγκες μου.
Β.Α. Αν υποθέσουμε ότι πράγματι υπάρχουν, τι θα τον ρωτούσατε μετά?
Γ.Κ. Μετά θα ήθελα να με συμβουλεύσει ποιο/ά από αυτά είναι καταλληλότερα για εμένα και να μου δώσει μια οικονομική προσφορά.
Β.Α. Όταν λέτε καταλληλότερα τι εννοείτε?
Γ.Κ. Θα ήθελα να καταλάβω για το ύψος των ασφαλίστρων που πρέπει να πληρώσω σε τι βαθμό ανταποκρίνεται στο ύψος των εισοδημάτων μου, σε τι βαθμό καλύπτονται οι ανάγκες μου και πώς αξιολογούνται οι ανάγκες μου ως προς τις προτεραιότητες. Με τον τρόπο αυτό θα είμαι σε θέση να πω ότι πράγματι αυτό το προϊόν είναι τελικά η βέλτιστη επιλογή για μένα. Θα μου πείτε βέβαια γιατί δεν τα κάνετε όλα αυτά μόνη σας; Θα σας απαντήσω ότι δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω ποιες ανάγκες μου είναι ασφαλίσιμες, και από τις ασφαλίσιμες ανάγκες μου ποιο είναι το κόστος να τις ασφαλίσω ώστε να το συγκρίνω με το κόστος να μην τις ασφαλίσω, και θέλει πολύ χρόνο να καταλάβω και αν τα καταφέρω (με τις εξαιρέσεις που γίνονται κανόνες) πράγματι αν θα αποζημιωθώ για την ανάγκη μου σε όλες τις περιπτώσεις όπως νόμιζα ή τελικά για κάποια ή κάποιες περιπτώσεις.
#4. Πως επικοινωνώ με τον πωλητή
Γ.Κ. Θα ήθελα να γνωρίζω πως επικοινωνώ με τον πωλητή. Δηλαδή ποιες οι εναλλακτικές επικοινωνίας μου, π.χ. έντυπη/ηλεκτρονική μορφή.
#5. Ποια είναι τα δικαιώματά μου
Γ.Κ. Θα ήθελα να γνωρίζω ποια είναι τα δικαιώματά μου ως υποψήφια ασφαλισμένη.
Β.Α. Έχετε στο νου σας κάτι συγκεκριμένο?
Γ.Κ. Ναι. Θα ήθελα να γνωρίζω, αν για κάποια από τα σημεία που θα συζητήσω με τον πωλητή δεν γίνονται στην πράξη, τι μπορώ να κάνω και σε ποιους να απευθυνθώ και επιπλέον πώς μπορώ να γνωρίζω ότι αυτά που θα πω θα αξιολογηθούν.
Στο τέλος της συζήτησης την είδα κάπως προβληματισμένη για το κατά πόσο αυτά που ζητούσε ήταν υπερβολικά. Αφού την καθησύχασα, την ενημέρωσα ότι όλα αυτά όχι μόνο δεν είναι υπερβολικά αλλά με βάση το Ν. 4583/2018 αποτελούν υποχρέωση για τους πωλητές.
Ωστόσο, ως άνθρωπος της ασφαλιστικής αγοράς με γνώση των απαιτήσεων και των δυσκολίων της πρακτικής εφαρμογής της IDD, θεωρώ ότι το κλειδί είναι να βρεθεί μια χρυσή τομή μεταξύ της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις και από την άλλη πλευρά να μην δυσχεραίνεται το έργο της πώλησης. Το κατά πόσο και σε ποιο βαθμό αυτό έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα ίσως είναι νωρίς να το κρίνουμε……..
Υ.Γ. Η κα. Γ.Κ. στο τέλος της συζήτησής μας μου ανέφερε αν ήξερα κάποιον (πωλητή) που θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της!